Waarom ‘me-time’ zo belangrijk is

We leven in een maatschappij vol druk, haast en verantwoordelijkheden. Je doet werk voor je baas, je steunt vrienden die je nodig hebben en je vrije tijd stop je vol met nieuwe dingen leren. Uiteindelijk krijg je daar zelf natuurlijk ook wat voor terug – geld, vriendschap, kennis –maar soms voelt het alsof je helemaal niets meer écht voor jezelf doet.

Ga maar na: wanneer heb jij voor het laatst op de bank liggen lezen of een uur in bad gedobberd? Misschien nog wel recentelijk. Maar de laatste keer dat je het deed zonder schuldgevoel omdat je eigenlijk iets anders zou moeten doen, is waarschijnlijk een stuk langer geleden. En dat terwijl niks-doe-tijd voor onszelf hartstikke belangrijk is. En wel hierom.

Stiekem is iedereen een beetje introvert

Hoewel de meeste mensen het begrip introvert linken aan verlegenheid, betekent het in feite simpelweg dat het je energie kost als je met andere mensen bent. Als je extravert bent, krijg je er juist energie van – maar ook daar zit een grens aan. Je kunt dan nog zo vrolijk worden van je medemens, de werkelijkheid blijft dat je je altijd net wat anders voordoet in gezelschap. Daarom heeft iedereen individuele oplaadmomenten nodig.

Tijd alleen geeft ons nieuwe inspiratie

Als je altijd maar doorgaat, is de kans groot dat je ideeën op een gegeven moment op raken. Zomaar ineens heeft je brein er geen zin meer in, voel je de inspiratie wegsmelten als sneeuw in de zomer. Dat komt omdat ideeën worden bedacht in het defaultnetwerk in je hersenen, en dat functioneert voornamelijk als je hersenen rusten. Er is een goede reden waarom je vaak inspiratie krijgt vlak voor je gaat slapen.

Je bent alleen gelukkig als je trots bent op jezelf

Wat hebben me-time en trots met elkaar te maken? Best wel wat. De reden waarom we onszelf vaak geen relax-tijd gunnen, is omdat we vinden dat we nooit genoeg zijn. We hadden meer kunnen doen, we hadden dingen beter kunnen doen. Wie zijn we dan om onszelf zo te verwennen?

We vergeten vaak dat er ook een heleboel dingen zijn waar we wél trots op kunnen zijn, en dat we die ‘nutteloze tijd’ echt wel verdienen. Uiteindelijk ben je alleen gelukkig als je trots bent op jezelf, en dat uit zich in goed voor jezelf zorgen. Kun je daar vervolgens ook weer trots op zijn.