Kim ging van onverdraagzaamheid naar draagkracht

“Ik ben voor het eerst écht gelukkig”

Uiteraard raadt ze niemand aan om door te gaan tot aan een burn-out. Maar door het zelf mee te maken, is Kim De Rycke enorm gegroeid als mens. Daarom getuigt ze zonder schroom. Haar belangrijkste tip? “Hou je draagkracht hoog door te waken over een gezonde werk-privébalans.”

Je stelt dus dat je sterker uit je burn-out gekomen bent?

“Absoluut. Ik beschouw wat ik heb meegemaakt als een ongelooflijk positieve les. Daarom wil ik allereerst graag mijn dankbaarheid uitdrukken aan iedereen die me gesteund heeft op de weg naar herstel: mijn gezin, de arbeidsgeneesheer, de huisarts, en zeker ook mijn attente collega die zijn bezorgdheid durfde te uiten.”

“Uiteindelijk blijf je wel dezelfde persoon, maar je zit vol nieuwe inzichten. Ik ben veel alerter voor mezelf en mijn omgeving. Ik heb geleerd om mezelf de vraag te stellen ‘wie ben ik en waar heb ik nood aan om goed te kunnen functioneren?’. Ergens tussen emotie en de ratio ligt een buikgevoel dat je helpt bij het beantwoorden van die vraag. En dat buikgevoel heb ik nu gevonden.”

Hoe uit zich dat in je dagelijkse leven?

“Ik ben me veel beter bewust van de impact die kleine zaken kunnen hebben op je gemoed. Een van de eerste zaken die ik moest doen tijdens de therapiesessies bij human link was een blad maken met 30 activiteiten die ik leuk vind. Hoe onbeduidender, hoe liever. Ik ben nog altijd niet aan 30, maar ik neem dat blad wel overal mee naartoe. Ik heb nu ook een boekje waarin ik schrijf als ik een goede dag heb gehad. Het gaat om alledaagse dingen, zoals 5 minuten in de zon zitten bij goed weer, of meerijden met iemand en op je dooie gemak kunnen rondkijken.”

“Ik beweeg ook meer. Ik maak bijvoorbeeld ’s middags een korte wandeling tijdens de pauze en heb thuis een crosstrainer staan. Ik merk dat ik daar veel deugd van heb. Eigenlijk komt het erop neer om te investeren in je privéleven, om ervoor te zorgen dat dat ook bevredigend is. Zo vergroot je je draagkracht, ook op de werkvloer. Doe je dat niet, dan ga je van draagkracht naar onverdraagzaamheid (lacht). Ik ben heel blij dat ik nu niet meer zo prikkelbaar ben. Ik kan zaken loslaten nu.”