0%

Welke eigenschap herken je vandaag het meest in jezelf?

Welke eigenschap herken je vandaag het meest in jezelf?

Klik de zin aan die het meest op jou van toepassing is vandaag:

Klik de zin aan die het meest op jou van toepassing is vandaag:

Hoe was je nachtrust?

Wat dacht je vanochtend toen je wakker werd?

Klik op het beeld dat het beste past bij je gemoedstoestand vandaag:

Hoe voel jij je op je werk vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe zit het met jouw evenwicht tussen werk en privé?

Wat eet/at je vandaag?

Pieker je weleens?

Wat voel je vandaag het sterkst in jezelf?

Hoe beginnen jouw zinnen vandaag meestal?

Wat zeg jij wanneer iemand jou straks iets vraagt dat je eigenlijk niet wilt doen?

Stel, je krijgt vandaag opeens veel extra werk te doen. Jij …

Bij wie stort jij je hart uit?

Wat doe je als je straks in de file staat of moet wachten op vervoer?

Wanneer kan jij ontspannen?

Hoe voel je je na deze werkdag?

Krijg je voldoende knuffels, tederheid, menselijke warmte?

Hoe zie je de nabije toekomst?

HOE KLEURT JOUW DAG?
Groen

Je dag is vandaag … groen:

Je vond het best leuk om deze test te doen en eens bij jezelf stil te staan … Je bent ontspannen en goedgehumeurd. Je hebt het gevoel dat je leven goed in evenwicht is. Geniet ervan! Helemaal zeker kan je daar nooit van zijn, maar het lijkt erop dat je, door de manier waarop je in het leven staat, weinig vatbaar bent voor een burn-out.

Je persoonlijkheid: je kent jezelf goed, je weet waar je prioriteiten en behoeften liggen en je bent goed in staat om voor jezelf te zorgen. Je kan ‘nee’ zeggen wanneer nodig, zonder je schuldig te voelen. Optimisme is jouw levenselixer!

Tips: inspireer anderen met je positieve levensinstelling. Je hebt meer veerkracht dan de meeste mensen. Dat maakt van jou een goede vertrouwenspersoon, die in staat is om de signalen van burn-out tijdig bij anderen te herkennen.

Houden zo!

Je bent best tevreden met jezelf en kan lijnen trekken waar nodig. Misschien kan je anderen inspireren om wat van jouw optimisme over te nemen. Zie je dat anderen het even moeilijk hebben, nodig hen dan eens uit voor een leuke activiteit, een goede babbel … Het kan hen helpen wat van jouw ontspannende levenshouding te kopiëren.

Maar natuurlijk: voel je niet verplicht om dit te doen. Het is niet de bedoeling dat je jezelf druk oplegt. Doe het alleen als het goed voelt. Grenzen bewaken geldt altijd en voor iedereen.

Roze

Je dag is vandaag… roze:

Je voelt je vrij gelukkig, zolang je niet te hard wordt geconfronteerd met de harde wereld. Je humeur hangt een beetje af van de omstandigheden, want je bent gevoelig en empathisch, en soms vind je het moeilijk om je het leed van de wereld niet te hard aan te trekken. Vandaag blijf je liever in je zachte coconnetje. Je persoonlijkheid: voor jou is een positieve, optimistische instelling heel belangrijk. Toch ben je eerder passief ingesteld. Je droomt liever van je ideale wereld dan je in actie schiet om die waar te maken. Je bent gevoelig, en je hebt het niet altijd even makkelijk met negatieve gevoelens, zowel bij jezelf als bij anderen. Je wisselt vrolijke momenten af met momenten waarop je je teleurgesteld voelt door het leven. Tips: je hebt de neiging om je geluk te laten afhangen van anderen en van externe omstandigheden. Leer inzien dat jij degene bent die aan het roer van je leven staat! Probeer je dromen wat vaker in concrete actie om te zetten, stapje voor stapje. Zo zal je het nodige zelfvertrouwen opbouwen om veerkrachtiger in het leven te staan.

Wat kan je vandaag al doen?

 • Opstaan en gaan slapen met een tevreden gevoel over jezelf. Nee, je bent niet perfect, maar dat is best oké.
 • Bel vrienden of familie op voor een leuke babbel. Of misschien nog beter: haal je agenda boven en spreek af om samen iets te doen. Zo heb je onmiddellijk iets om naar uit te kijken.
 • Eet samen met je gezin/partner/huisgenoten. Vertel over je dag en vraag naar die van hen. Leg smartphones en andere stoorzenders ver uit het zicht/gehoor. Dit is zuivere gezinstijd!
 • Geniet van kleine dingen die je telkens weer blij maken: een felgekleurde theepot naast je computer, een wandeling door het bos, even op café met vrienden. Maak er bewust tijd voor.
 • Maak een wandelingetje
 • Veel werk? Laat je dan niet imponeren door een ellenlange to-do-lijst. Verdeel de taken in dringend en niet dringend, noodzakelijk of toch niet echt. En verwerk ze zo in je weekagenda.

Maak hiervoor de komende weken/maanden tijd

 • Maak keuzes in je werk/privéleven/hobby’s: wat wil je, wat wil je niet?
 • Plan hiervoor regelmatig wat tijd voor jezelf in: schrijf MMM’s (meeting met jezelf) in je agenda.
 • Doe eens iets nieuws. Misschien kan je meewerken aan een project over de afdelingen heen, of helpen bij de organisatie van een teamactiviteit of … Het werkt verfrissend en motiverend.
 • Daag jezelf uit met een of enkele (realistische!) doelstellingen: niets zo leuk en goed voor je zelfvertrouwen om die doelen dan ook effectief te bereiken. Bijvoorbeeld: die lang gedroomde cursus fotografie eindelijk volgen, 5 km lopen tegen de zomer, de living herinrichten zonder of met een beperkt budget …
 • Neem pen en papier en noteer de dingen die je energie geven, zowel in de job als erbuiten. Streef ernaar om elke dag enkele van deze ‘energiegevers’ in te plannen en ook te doen. Het maakt je sterker. Energiegevers moeten heus niet altijd zo groot te zijn. Je mag dan al wild worden van een citytrip naar New York, voor de meesten onder ons is dat geen dagelijkse of wekelijkse kost. Zoek dus ook naar kleine zaken als een wandeling met de hond, spelletjes spelen met je kind, een boek lezen, elke dag iets nieuws leren op het werk, met een vriend(in) op café, ’s avonds kantoor verlaten met een opgeruimd bureau …
 • Omgekeerd: schrijf ook op wat je energie kost: de energievreters. Die ban je zoveel mogelijk uit je leven of probeer je op te fleuren of minder belastend te maken. Al gedacht aan een takenswitch met je collega? Misschien kunnen jullie kleine routinetaken herverdelen zodat ze voor beiden minder vervelend worden.

Blauw

Je dag is vandaag… blauw: Structuur en veiligheid zijn heel belangrijk voor jou. Je weet altijd heel goed waarmee je bezig bent, en je houdt van het gevoel dat je je zaakjes goed onder controle hebt. Zolang jij je to-do-lijstje maar bij de hand hebt, kan er niets verkeerd gaan vandaag!

Je persoonlijkheid: je ziet jezelf als een rationeel iemand. Je weet wat je wilt, je hebt je doelen en ambities goed op een rijtje en je handelt graag in functie van die prioriteiten. Je bent altijd goed voorbereid en hebt een hekel aan chaotische mensen en aan rommel in al zijn vormen. Je vindt regels heel belangrijk. Je bent redelijk perfectionistisch en houdt alles wat emotioneel en/of irrationeel is, liever op afstand. Wat jij soms niet beseft, is dat er aan jouw (briljante) hoofd ook nog een lichaam hangt Je mentale kracht overheerst. Maar als er iets fout loopt in je perfect geoliede raderwerk, dan schiet je in de stress. Jouw risico op burn-out is recht evenredig met je drang naar controle.

Tips: je beseft niet altijd hoe streng je bent voor jezelf (en veeleisend voor anderen). Wees minder perfectionistisch, leer om de dingen wat vaker los te laten, en je zult verbaasd staan van de energie die vrij zal komen! Doe eens wat vaker iets voor je plezier in plaats van in functie van een te bereiken doel. Laat je gaan en laat imperfectie en fouten wat vaker toe. Al gehoord van de website Failing Forward?

Wat kan je vandaag al doen?

 • Sluit je computer tijdig af. Leg ook je smartphone weg. Dat je altijd en overal instant bereikbaar moet zijn, is een gevoel dat je meestal jezelf aanpraat. Rek het einde van je werkdag dus niet eindeloos uit. Bepaal voor jezelf een werkrooster en uren van bereikbaarheid en hou je daar ook aan.
 • Ook privé mag die smartphone af en toe uit. Even ‘van de wereld zijn’ kan deugd doen. En de wereld, die draait ondertussen gewoon verder.
 • Wees geen slaaf van je to-dolijst. Leg prioriteiten en gun jezelf ruimte voor onverwachte kansen/zaken.
 • Geniet van kleine dingen die je telkens weer blij maken: een felgekleurde theepot, een wandeling door het bos, even op café met vrienden. Maak er bewust tijd voor.

Maak hiervoor de komende weken/maanden tijd

 • Zeg eens nee. Al veel op je bord? Zeg dan vriendelijk maar gedecideerd dat die extra taak er echt niet bij kan. Beter zo dan stressen of beloofde deadlines niet halen. Dat maakt een slechtere indruk dan een keertje nee zeggen.
 • Moeilijk misschien, maar spreek ook met je werkgever voor het te laat is. Wacht niet tot je volledig op je tandvlees zit, maar trek tijdig aan de bel. Samen vinden jullie misschien een goede oplossing.
 • Laat geen vakantiedagen verloren gaan. Dat is zonde van de tijd. Je hebt die dagen nodig om te relaxen, om je work-lifebalans te behouden.
 • Je week of maand aan het plannen? Vergeet dan zeker ook niet enkele ontspannende activiteiten in te schrijven. Gewoon, voor het plezier. Met je gezin, vrienden, familie.
 • De boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Het mogen best ‘banale’ activiteiten zijn: niets speciaal misschien, maar meestal o zo leuk. Denk aan samen eten, wandelen, naar de speeltuin met de kinderen, op café met vrienden …
 • Doe eens gek: neem een dag gewoon zoals hij komt. Geen plannen, geen verplichte activiteiten, niks moeten … Enkel de inspiratie van het moment laten spelen.
 • Je verveelt je in je job? Kijk dan zelf al eens rond en bedenk hoe je daar verbetering in kan brengen. Zeker als je nog wat tijd over hebt, kan je misschien een boeiend nevenproject voorstellen. Iets wat je er de volgende weken of maanden bijneemt en het hele team vooruithelpt of verbetert. Denk aan efficiëntie, werksfeer, coaching van nieuwe collega, procedure uitschrijven, originele teambuilding bedenken en uitwerken … Maar kies uiteraard iets dat je zelf leuk vindt en waarin je goed bent. Ook hier weer een kwestie van vertrouwen winnen en je talenten tonen. Er zit meer in jou dan je omgeving denkt.
 • Lukt het niet? Zoek dan naar mogelijkheden in je privéleven: vrijwilligerswerk, engagement in de sportclub, hulp bij de jeugdbeweging van je kinderen, aansluiting bij het buurtcomité … Het kan een saaiere job (deels) compenseren.
Rood

Je dag is vandaag… rood: Rood staat voor stress. Je voelt je gespannen en opgejaagd. Hoe hard je je best ook doet, je hebt altijd tijd te kort. Je staat zowel fysiek als mentaal onder hoogspanning. Je krijgt steeds vaker van je gezin of collega’s te horen dat ‘je niet meer dezelfde bent’. Je batterijen zijn leeg. Hoog tijd om stoom af te blazen, want je hebt een verhoogd risico op burn-out! Je neemt te veel hooi op de vork, moet leren delegeren. Je staat fysiek en mentaal onder spanning.

Je persoonlijkheid: je geeft veel, je verwacht veel, je eist veel van jezelf en je blijft maar doorgaan. Je bent actief en vaak succesvol, maar dit gaat vaak ten koste van je eigen reserves. Je pusht jezelf om te blijven doorgaan met alle mogelijke middelen: koffie, sigaretten, uitgaan, extreem veel tv-kijken of sporten… Maar niets laadt je batterijen ècht op, omdat je het basisprobleem niet aanpakt. Namelijk – ben je klaar om iets te horen dat je eigenlijk niet wilt weten? – het feit dat je jezelf het recht ontkent om ‘zwak’ te zijn.

Tips: hoog tijd om je eigen grenzen en behoeften te leren herkennen. Nee, het is niet ‘zwak’ om een coach of vertrouwenspersoon in de arm te nemen. Nee, het is niet ‘zwak’ om meer te delegeren en af en toe hulp te vragen. Integendeel! Leer het evenwicht te vinden tussen fysieke en mentale inspanning en… ontspanning. Jouw hyperactieve gedrag en grote wilskracht zijn misschien een strategie om onverwerkte gevoelens niet onder ogen te zien.

Wat kan je vandaag al doen?

 • Zet de computer af, leg je smartphone weg op een bepaald uur. Dat je altijd en overal instant bereikbaar moet zijn, is een gevoel dat je meestal jezelf aanpraat. Gun jezelf elke dag wat rust.
 • Probeer eens wat vroeger naar huis te gaan. Misschien zelfs elke dag op hetzelfde uur (uitzonderingen niet te na gelaten)? Het brengt voorspelbaarheid in je dag én je geeft onmiddellijk het signaal naar anderen dat je wel hard werkt, maar dat er grenzen zijn. Je bent goed, maar niet gek!
 • Alweer een strakke deadline voor je neus geschoven gekregen? Als je al begint te puffen, nog voor je begonnen bent, probeer dan de deadline te bespreken. Is volgende week woensdag echt nodig? Kan het ook vrijdag? Wat zijn de volgende stappen na jouw deel van het werk: kan daarin geknipt worden, verschoven in de tijd? Als jij levert tegen woensdag, zal de ontvanger dit dan ook onmiddellijk kunnen bekijken en ermee verder gaan of verwacht die het nog enkele dagen op zijn bureau te laten liggen wegens zelf geen tijd? Soms kan je door dieper door te vragen, sleutelen aan de deadline zonder dat de andere er echt een nadeel van ondervindt. Meer zelfs, mits de juiste motivatie aan jouw kant en duidelijk overleg, kan je meestal rekenen op begrip (en help je stiekem misschien de andere om zijn planning zuiverder te krijgen). De moeite waard om te proberen dus.
 • Op een probleem gestoten in je werk dat je niet opgelost krijgt? Denk na wie je eventueel kan helpen. Het bespaart je vaak veel tijd en frustraties als je er iemand bijroept die je weer op weg kan helpen. Het is bovendien geen teken van zwakte, wel van zin voor samenwerking (jij doet immers toch hetzelfde voor een collega) en efficiëntie. Niemand verwacht dat je alles weet en kan (zelfs al ben je expert).
 • Schrik om een domme vraag te stellen? Niet nodig. Meestal zal de vraag helemaal niet dom zijn. Is het toch zo, dan klop je gewoon op je voorhoofd, zegt dom-dom-dom en lacht er vrolijk om. Iedereen heeft dit toch wel eens voor?
 • Laat je niet imponeren door een ellenlange to-dolijst. Verdeel de taken in dringend en niet dringend, noodzakelijk of toch niet echt. En verwerk ze zo in je weekagenda.
 • Maak elke week een planning. Het geeft rust en een overzicht van wat er komt, zonder dat je bang moet zijn om dingen te vergeten. Klaar met een taak? Dan vink je die af. Hoera, weer iets afgehandeld.
 • Zet je mailbox op dieet: schrijf je uit op nieuwsbrieven, mailings die je nooit leest. Zo verlies je de belangrijke en interessante mails niet uit het oog en verspil je niet telkens opnieuw tijd met je mailbox uitkuisen.
 • Weg met alerts: geen vervelende biepjes, pop-ups van sociale media, smartphone of wat dan ook. Ze leiden je voortdurend af en maken je zenuwachtig. Check gewoon om de paar uur of er dringende zaken zijn.

Maak hiervoor de komende weken/maanden tijd

 • Leer jezelf om nee te zeggen. Ligt er al veel op je bord? Zeg dan vriendelijk maar gedecideerd dat die extra taak er echt niet bij kan. Beter zo dan stressen of beloofde deadlines niet halen. Dat maakt een slechtere indruk dan een keertje nee zeggen.
 • Laat geen vakantiedagen verloren gaan wegens te veel werk. Dat is zonde van de tijd. Je hebt die dagen nodig om te relaxen, om je work-lifebalans te behouden. Nooit tijd nemen om te ontspannen, wreekt zich later toch.
 • Maak keuzes: wat wil je en wat niet? Wat zijn je prioriteiten, zowel op het werk als in de privésfeer.
 • Moeilijk misschien, maar praat met je werkgever voor het te laat is. Wacht niet tot je volledig op je tandvlees zit, maar trek tijdig aan de alarmbel. Samen vinden jullie misschien een goede oplossing.
 • Neem pen en papier en noteer de dingen die je energie geven, zowel in de job als erbuiten. Streef ernaar om elke dag enkele van deze ‘energiegevers’ in te plannen en ook te doen. Het maakt je sterker. Energiegevers moeten heus niet altijd zo groot te zijn. Je mag dan al wild worden van een citytrip naar New York, voor de meesten onder ons is dat geen dagelijkse of wekelijkse kost. Zoek dus ook naar kleine zaken als een wandeling met de hond, spelletje spelen met je kind, een boek lezen, elke dag iets nieuws leren op het werk, met een vriend(in) op café, ’s avonds kantoor verlaten met een opgeruimd bureau …
 • Omgekeerd: schrijf ook op wat je energie kost: de energievreters. Die ban je zoveel mogelijk uit je leven of probeer je op te fleuren of minder belastend te maken. Al gedacht aan een takenswitch met je collega? Misschien kunnen jullie kleine routinetaken herverdelen zodat ze voor beiden minder vervelend worden.
 • Geef je jezelf elke dag een half uur piekertijd! Jawel, tijdens dit half uur mag je volop piekeren over alles wat je kan wakker houden. Enige voorwaarde? Zijn de 30 minuten voorbij, dan is het ook gedaan met malen. Morgen is er weer een dag. Loop je de hele dag (en nacht) te piekeren, dan krijg je nooit rust en raak je uitgeput. Bovendien is er dan weinig kans dat je écht over je problemen of hindernissen nadenkt en naar goede oplossingen zoekt. Beter een half uurtje focussen dus. Het kan ook helpen om je problemen en je gepieker neer te schrijven. Het voorkomt dat je te veel in cirkeltjes blijft denken of de zaken niet meer in perspectief ziet. Belangrijk: plan deze piekertijd in of kies een vast moment van de dag.

Oranje

Je dag is vandaag… oranje: Je bruist van de energie, je bent in beweging, en je kijkt ernaar uit om je straks in de sportzaal nog meer uit te leven. Je dendert in sneltreintempo door je leven en je krijgt een kick van adrenaline. Je bent niet vies van een portie gezonde stress. Wat een dynamisme!

Je persoonlijkheid: je bent allergisch voor alles wat je associeert met traagheid, luiheid of passiviteit. Je hebt een krachtige persoonlijkheid en je houdt van actie. Je wordt zenuwachtig van twijfelaars en mensen die niet snel genoeg mee zijn. Je bent vaak een locomotief, maar het gebeurt ook dat je omkijkt, en dat er geen enkel wagonnetje meer aan je trein hangt, omdat je te weinig rekening hebt gehouden met anderen! Je bent zelden tevreden over jezelf en pusht jezelf tot steeds straffere prestaties. Het risico is dat jij over je eigen grenzen en die van anderen gaat. ‘Oranje’ mensen zijn vatbaar voor burn-out, omdat ze niet op tijd op de rem gaan staan.

Tips: je zou er veel baat bij hebben om het verschil leren tussen gezond en overdreven actief zijn, tussen adrenaline en energie. Vraag jezelf eens af wat je probeert te bewijzen, en aan wie. Waar komt je prestatiedrang vandaan? Welke ‘interne rechter’ spreekt jou vanuit je onderbewuste toe? Welk stemmetje fluistert jou in dat ‘het nooit genoeg is’?

Wat kan je vandaag al doen?

 • En actie! Geen probleem voor jou. En, cut! Ai, daar loopt het soms fout. Durf af en toe even de riem af te leggen. Je hoeft echt niet elke minuut actief te zijn.
 • Zet de computer af, leg je smartphone weg. Gun je hoofd wat rust.
 • Weg met alerts: geen vervelende biepjes, pop-ups van sociale media, smartphone of wat dan ook. Ze leiden je voortdurend af. Check gewoon om de paar uur of er dringende zaken zijn.
 • Geniet van kleine dingen die je telkens weer blij maken: een mooie plant naast je computer, een wandeling door het bos, even op café met vrienden. Maak er bewust tijd voor in plaats van steeds in tgv-tempo door het leven te razen.
 • Probeer eens wat vroeger naar huis te gaan. Misschien zelfs elke dag op hetzelfde uur (uitzonderingen niet te na gelaten)? Het brengt voorspelbaarheid in je dag én je geeft onmiddellijk het signaal naar anderen dat je wel hard werkt, maar dat er grenzen zijn. Je bent goed, maar niet gek!
 • Alweer een strakke deadline voor je neus geschoven gekregen? Als je al begint te puffen, nog voor je begonnen bent, probeer dan de deadline te bespreken. Is volgende week woensdag echt nodig? Kan het ook vrijdag? Wat zijn de volgende stappen na jouw deel van het werk: kan daarin geknipt worden, verschoven in de tijd? Als jij levert tegen woensdag, zal de ontvanger dit dan ook onmiddellijk kunnen bekijken en ermee verder gaan of verwacht die het nog enkele dagen op zijn bureau te laten liggen wegens zelf geen tijd? Soms kan je door dieper door te vragen, sleutelen aan de deadline zonder dat de andere er echt een nadeel van ondervindt. Meer zelfs, mits de juiste motivatie aan jouw kant en duidelijk overleg, kan je meestal rekenen op begrip (en help je stiekem misschien de andere om zijn planning zuiverder te krijgen). De moeite waard om te proberen dus.
 • Te druk om zelfs nog een lunchpauze te nemen? Niet doen! Even van je bureau weg en je boterhammen eten samen met collega’s, doet wonderen. Niet alleen voor jezelf (je moet af en toe je gedachten verzetten om efficiënt te blijven), maar ook voor je relatie met je collega’s. Je weet wel: aandacht voor elkaar is begrip voor elkaar en leidt tot een betere werksfeer.
 • Probeer tijdens je pauze wat over koetjes en kalfjes te praten en het werk even los te laten. Véél leuker en gezelliger.

Maak hiervoor de komende weken/maanden tijd

 • Plan regelmatig een time-out in: schrijf MMM’s (meeting met jezelf) in je agenda.
 • Bepaal je prioriteiten: wat wil ik écht?
 • Te weinig autonomie in je job? Duw zachtjes aan de grenzen. Neem al eens een (kleine) beslissing in je werk, zonder eerst advies te vragen aan je leidinggevende. Je weet waarschijnlijk best wel wat je moet doen. En wie weet is je leidinggevende eigenlijk wel blij met je zin voor initiatief. Voortdurend over iemands schouder meekijken is immers ook best vermoeiend en tijdrovend (en saai). Je creëert vertrouwen in je kunnen (vertrouwen bij je leidinggevende én jezelf) en dat is de beste stap naar meer vrijheid in je job.
 • Laat geen vakantiedagen verloren gaan. Dat is zonde van de tijd. Je hebt die dagen nodig om te relaxen, om je work-lifebalans te behouden.
 • Maak tijd voor een babbeltje met een collega, de buurman, een ritje naar de bakker. Het mag ook even op een gezapig tempo gaan.
 • Zeg eens nee. Je hoeft echt niet overal aanwezig te zijn en aan alles deel te nemen. Zou het kunnen dat je last hebt van FOMO (Fear Of Missing Out = Bang om iets te missen)?
 • Op een probleem gestoten in je werk dat je niet opgelost krijgt? Denk na wie je eventueel kan helpen. Het bespaart je vaak veel tijd en frustraties als je er iemand bijroept die je weer op weg kan helpen. Het is bovendien geen teken van zwakte, wel van zin voor samenwerking (jij doet immers toch hetzelfde voor een collega) en efficiëntie. Niemand verwacht dat je alles weet en kan (zelfs al ben je expert).
 • Schrik om een domme vraag te stellen? Niet nodig. Meestal zal de vraag helemaal niet dom zijn. Is het toch zo, dan klop je gewoon op je voorhoofd, zegt dom-dom-dom en lacht er vrolijk om. Iedereen heeft dit toch wel eens voor?
 • Grijs

  Je dag is vandaag… grijs: Je voelt je moedeloos en pessimistisch. Momenteel voel je me meer een robot of een grijze muis dan een mens van vlees en bloed. ’s Ochtends zou je nog het liefst van al in bed blijven, omdat alles momenteel ‘zwaar’ voelt. Er ‘moet’ zo veel in jouw leven dat je nog weinig motivatie of levenslust voelt. Er is te weinig ruimte voor wat jouw leven aangenaam en zinvol maakt. Tijd om aan de alarmbel te trekken: jouw risico op een burn-out is reëel.

  Je persoonlijkheid: je bent betrouwbaar en plichtsbewust. Je maakt jezelf graag onmisbaar door altijd een helpende hand toe te steken. Daarmee verberg je misschien je eigen onzekerheid, of het feit dat je niet goed durft op te komen voor jezelf. Je bent op een punt aanbeland dat je je afvraagt of dit wel het leven is dat je wilde. Dat is een heel goede vraag, en het is een goed idee om je te laten helpen bij je zoektocht naar het antwoord. Je bent gevoelig(er) geworden voor kritiek, omdat het je gevoel van eigenwaarde aantast. Je voelt je ook niet naar waarde geschat. Daardoor gedraag je je steeds vaker geïrriteerd of val je in een slachtofferrol. Je vindt het leven niet eerlijk, je bent boos op je collega’s, je voelt je niet gewaardeerd binnen je relatie… Allemaal zaken die de neerwaartse spiraal voeden, waarin jij je momenteel bevindt! Niet verwonderlijk dat je zoveel piekert en je je niet meer goed in je vel voelt…

  Tips: maak eens een lijstje van alles wat ‘moet’ in jouw leven en bekijk (eventueel samen met een coach) waarom je zo plichtsbewust bent, dat je jezelf daarbij vergeet. Analyseer waarom je je eigen grenzen niet aangeeft. Welke angst zou daarachter kunnen zitten? Maak van ‘zelfzorg’ je absolute prioriteit: leer nee zeggen en maak tijd vrij in je agenda voor een portie echte ‘me-time’. Waar heb je het meeste nood aan, hier en nu? Rust? Actie? Afstand? Een wandeling? Een knuffel? Een andere job? Gun jezelf alles wat je je te lang hebt ontzegd.

  Wat kan je vandaag al doen?

  • Sport regelmatig. Je hoeft geen records te verzamelen. Gewoon ontspannen. Dagelijks een wandeling is ook waardevol. Als je maar beweegt en gezond eet.
  • Spreek af met vrienden om je gedachten te verzetten. Doe iets leuk met je gezin. Samen aan tafel zitten, elk met zijn smartphone in de hand, valt hier niet onder.
  • Geniet van kleine dingen die je telkens weer blij maken: je favoriete muziek in je oren, een wandeling door het bos, even op café met vrienden, een babbeltje met je collega. Maak er bewust tijd voor.
  • Zet je mailbox op dieet: schrijf je uit op nieuwsbrieven, mailings die je nooit leest. Zo verlies je de belangrijke en interessante mails niet uit het oog en verspil je niet telkens opnieuw tijd met je mailbox uitkuisen.
  • Weg met alerts: geen vervelende biepjes, pop-ups van sociale media, smartphone of wat dan ook. Ze leiden je voortdurend af. Check gewoon om de paar uur of er dringende zaken zijn.
  • Laat de sociale media zijn wat ze zijn. Staar je niet blind op de ogenschijnlijk perfecte, vrolijke levens van anderen. Besef dat ieder huisje zijn kruisje heeft, ook al zwijgt men daarover in alle talen.
  • Fleur je bureau op met wat planten. Ze maken je vrolijk en geven energie.

  Maak hiervoor de komende weken/maanden tijd

   Maak elke week een planning. Het geeft rust en een overzicht van wat er komt, zonder dat je bang moet zijn om dingen te vergeten. Klaar met een taak? Dan vink je die af. Hoera, weer iets afgehandeld. Laat je niet imponeren door een ellenlange to-do-lijst. Verdeel de taken in dringend en niet dringend, noodzakelijk of toch niet echt. En verwerk dit zo in je weekagenda. Zet de computer af, leg je smartphone weg op een bepaald uur. Dat je altijd en overal instant bereikbaar moet zijn is een gevoel dat je meestal jezelf aanpraat. Rek het einde van je werkdag dus niet eindeloos uit. Praat met anderen over wat je dwars zit. Krop het niet op. Geraak je er niet uit, vraag dan (professionele) hulp. Maak keuzes: wat wil je, wat niet? Plan regelmatig een time-out in: schrijf MMM’s (meeting met jezelf) in je agenda. Zeg eens nee. Al veel op je bord? Zeg dan vriendelijk maar gedecideerd dat die extra taak er echt niet bij kan. Beter zo dan stressen of beloofde deadlines niet halen. Dat maakt een slechtere indruk dan een keertje nee zeggen. Moeilijk, maar spreek met je werkgever voor het te laat is. Wacht niet tot je volledig op je tandvlees zit, maar trek tijdig aan de alarmbel. Samen vinden jullie misschien een goede oplossing. Neem pen en papier en noteer de dingen die je energie geven, zowel in de job als erbuiten. Streef ernaar om elke dag enkele van deze ‘energiegevers’ in te plannen. Het maakt je sterker. Energiegevers moeten heus niet altijd zo groot te zijn. Je mag dan al wild worden van een citytrip naar New York, voor de meesten onder ons is dat geen dagelijkse of wekelijkse kost. Zoek dus ook naar kleine zaken als een wandeling met de hond, spelletje spelen met je kind, een boek lezen, elke dag iets nieuws leren op het werk, met een vriend(in) op café, ’s avonds kantoor verlaten met een opgeruimd bureau … Omgekeerd: schrijf ook op wat je energie kost: de energievreters. Die ban je zoveel mogelijk uit je leven of probeer je op te fleuren of minder belastend te maken. Al gedacht aan een takenswitch met je collega? Misschien kunnen jullie kleine routinetaken herverdelen zodat ze voor beiden minder vervelend worden. Geef je jezelf elke dag een half uur piekertijd! Jawel, tijdens dit half uur mag je volop piekeren over alles wat je kan wakker houden. Enige voorwaarde? Zijn de 30 minuten voorbij, dan is het ook gedaan met malen. Morgen is er weer een dag. Loop je de hele dag (en nacht) te piekeren, dan krijg je nooit rust en raak je uitgeput. Bovendien is er dan weinig kans dat je écht over je problemen of hindernissen nadenkt en naar goede oplossingen zoekt. Beter een half uurtje focussen dus. Het kan ook helpen om je problemen en je gepieker neer te schrijven. Het voorkomt dat je te veel in cirkeltjes blijft denken of de zaken niet meer in perspectief ziet. Belangrijk: plan deze piekertijd in of kies een vast moment van de dag.

  Next step: je zit vandaag zeker niet lekker in je vel. Dat kan gewoon een slechte dag zijn, maar als het gros van je dagen donker kleurt, raden we je aan om ook onze derde, wetenschappelijke test in te vullen. Deze peilt naar de symptomen van een eventuele, naderende burn-out. Van daaruit word je verder doorverwezen.

  CLICK HERE

  Zwart

  Je dag is vandaag… zwart:

  Je bent aan het einde van je Latijn. Je ziet geen uitweg meer en je energie is volledig opgebrand. Je voelt je wanhopig en eenzaam. Laten we eerlijk zijn: je hebt dringend hulp nodig. We raden je aan om niet te lang te wachten om een afspraak te maken met je huisarts, want bij jou liggen zware stress, burn-out en misschien zelfs depressie op de loer.

  Je persoonlijkheid: je hebt je waarschijnlijk al zo lang aangepast aan wat er van je werd verwacht, dat je jezelf helemaal kwijt bent. Je hebt het gevoel dat je maar weinig waard bent. Je weet niet meer wat je plaats in de wereld is en je vraagt jezelf af, of het allemaal nog wel de moeite waard is. Alles vraagt extra veel moeite: je werk put je uit, relaties maken je onzeker, je kunt je eigen emoties niet meer de baas.

  Tips: je zit vandaag zeker niet lekker in je vel. Dat kan gewoon een hele slechte dag zijn, maar als het gros van je dagen even donker kleurt, raden we je aan om ook onze derde, wetenschappelijke test in te vullen. Deze peilt naar de symptomen van een eventuele, naderende burn-out. Van daaruit word je verder doorverwezen.

  Doe de preventietest!
  CLICK HERE

  Wat kan je doen?

  • Neem pen en papier en noteer de dingen die je energie geven, zowel in de job als erbuiten. Streef ernaar om elke dag enkele van deze ‘energiegevers’ in te plannen. Het maakt je sterker. Energiegevers moeten heus niet altijd zo groot te zijn: een wandeling met de hond, spelletje spelen met je kind, een boek lezen, elke dag iets nieuws leren op het werk, met een vriend(in) op café, ’s avonds kantoor verlaten met een opgeruimd bureau … Zoek naar zaken die voor jou nog haalbaar zijn.
  • Omgekeerd: schrijf ook op wat je energie kost: de energievreters. Die ban je zoveel mogelijk uit je leven of probeer je op te fleuren of minder belastend te maken. Misschien kan een huisgenoot of collega (tijdelijk) enkele taken overnemen?
  • Geef je jezelf elke dag een half uur piekertijd! Jawel, tijdens dit half uur mag je volop piekeren over alles wat je kan wakker houden. Enige voorwaarde? Zijn de 30 minuten voorbij, dan is het ook gedaan met malen. Morgen is er weer een dag. Loop je de hele dag (en nacht) te piekeren, dan krijg je nooit rust en raak je uitgeput. Bovendien is er dan weinig kans dat je écht over je problemen of hindernissen nadenkt en naar goede oplossingen zoekt. Beter een half uurtje focussen dus. Het kan ook helpen om je problemen en je gepieker neer te schrijven. Het voorkomt dat je te veel in cirkeltjes blijft denken of de zaken niet meer in perspectief ziet. Belangrijk: plan deze piekertijd in of kies een vast moment van de dag.
  • Praat met anderen over wat je dwars zit. Krop het niet op. Geraak je er niet uit, vraag dan (professionele) hulp.
  • Moeilijk, maar spreek met je werkgever voor het te laat is. Wacht niet tot je volledig op je tandvlees zit, maar trek tijdig (= nu) aan de alarmbel. Samen vinden jullie misschien een goede oplossing.
  • Zeker doen: Stap naar de huisarts en zoek samen naar een geschikte behandeling of goede oplossingen. Wacht niet tot je letterlijk je bed niet meer uit kan.

  Kleurt je dag niet grijs of zwart, maar voel je je toch echt niet lekker in je vel? Dan kan je onze derde test, de preventietest, doen. Die peilt naar de symptomen van een eventuele burn-out.