Ann Segers leerde haar ontembare drive kanaliseren

“Als freelancer kan ik mijn ei volledig kwijt”

Heb je een burn-out, neem dan voldoende tijd om te herstellen. Hou jezelf niet voor de gek en keer niet te vroeg terug naar de werkvloer, want dat keert zich tegen jou. Ann Segers had een tweede waarschuwing nodig om echt tot zichzelf te komen en het roer om te gooien.

Hoe komt het dat je aanvankelijk te vroeg naar de werkvloer terugkeerde?

“Dat ligt volgens mij aan een aantal zaken. Ik heb ten eerste lang in de ontkenningsfase gezeten, ook nog na de diagnose. Ik herkende mezelf niet volledig in de zware verhalen die je vaak met burn-out associeert. Veel mensen willen bijvoorbeeld de ganse dag slapen. Ik was wel op, maar toch had ik die drang niet. Ik ging ervanuit dat ik een soort ‘preburn-out’ had.”

“Ten tweede ben ik van nature uit zeer gedreven en zelfredzaam. Mijn privéleven heeft daar een grote rol in gespeeld. Ik ben een kind van gescheiden ouders en mijn man is manisch-depressief. Ik ben het dus wel gewend om zelfstandig te zijn en ervoor te zorgen dat de boel overeind blijft. Dat deed ik ook op het werk.”

“Tijdens mijn eerste weken thuis was ik nog te veel bezig met vooruit te denken en oplossingen te zoeken in plaats van gewoon te rusten. Mijn burn-outcoach had ook te snel het idee dat ik hersteld was. We zijn nogal snel begonnen met weer vooruit te kijken en zijn daardoor niet voldoende tot de kern van het probleem gekomen.”

“Na een tweetal maanden dacht ik dan dat ik weer klaar was voor het werkleven. Al vrij snel had mijn personeelschef echter door dat dat niet zo was. Toen ik dat zelf ook besefte, ben ik een tweede keer ingestort. Toen pas heb ik echt erkend wat er aan de gang was en heb ik beslist om een psycholoog op te zoeken.”

Heeft de psycholoog je wel kunnen helpen?

“Die psycholoog was nodig, omdat die me hielp om het volledige plaatje in kaart te brengen. De wortels van mijn burn-out lagen veel dieper dan gedacht – mijn levensweg tot op dat punt speelde een cruciale rol. Mijn burn-out was misschien al wel 20 jaar in de maak. De psycholoog hielp me om dat in te zien en heeft me wel naar de kern van de zaak kunnen leiden.”

“Na mijn sessies met de psycholoog voelde ik me sterk genoeg voor de volgende stap: loopbaanbegeleiding. Ik was klaar om belangrijke keuzes te maken. Toen heb ik de knoop doorgehakt om niet meer naar het UZA terug te keren. In plaats daarvan ben ik – heel rustig aan – beginnen freelancen.”

“Mijn eerste freelance-ervaring was geen match, maar sinds dan is het bergop gegaan. Ondertussen combineer ik een job als communicatiemedewerker bij de Universiteit van Antwerpen met een job als zelfstandige imago- en stijlcoach. Het feit dat ik die kan combineren, maakt dat ik mijn ei volledig kwijt kan – op mijn voorwaarden.”